Der er for lidt sex i young adult (YA) bøger! Det er i hvert fald min mening. Jeg synes, det er helt utroligt sjældent, man ser sex i YA litteratur, og hvis der endelig er sex, så er det oftest noget, der bliver sprunget meget hurtigt og elegant over. Hvilket jeg virkelig synes er forkert.
Det er ikke fordi, jeg mener, der skal være lange beskrivende sexscener i bøgerne, jeg synes bare, at ingen sex er for lidt. Især når bøgerne handler om kærlighed og/eller det at vokse op. Sex er jo netop en rigtig stor del af livet, og efter min mening er det især i teenageårene, at man burde have fokus på lige netop sex i bøger. Det er nemlig her, at rigtig mange begynder at tænke på og måske selv have sex, og jeg synes derfor, det virker helt forkert, at der netop ikke er noget om sex i de bøger, der er skrevet med denne aldersgruppe for øje.
Bøgerne skal dog ikke indeholde sex bare for sexens skyld. Det skal selvfølgelig passe ind i historien, og jeg synes heller ikke, det som sådan er meget nødvendigt, at have fokus på selve sexdelen. Det, jeg virkelig mener, der mangler, er nemlig alle følelserne og tankerne, som sex fører med sig. Efter min mening burde der nemlig være meget mere fokus på dette i YA, da det lige netop kan være med til at gøre således, at folk får et ’ordentligt’ forhold til sex.
Når ovenstående er sagt, så er der selvfølgelig allerede forskellige YA bøger, der indeholder sex, og som behandler emnet på gode og mindre gode måder. Og hvis man virkelig vil læse om sex, så kan man ofte bare hive fat i en new adult (NA) bog, da mange af disse indeholder sex på en eller anden måde. Efter min mening er det dog stadig vigtigt, at der bliver udgivet flere YA bøger, der behandler emnet på en god måde, og som ikke bare springer over, hvor gærdet er lavest, fordi forfatteren f.eks. ikke har lyst til på nogen måder at kunne komme til at støde nogen. For når det kommer til sex, så tror jeg dette er svært uanset hvad – men det betyder jo ikke, at der ikke er behov for at have det i YA. Desuden synes jeg, at sex i YA kan være med til at gøre bogen mere realistisk, da sex jo netop på en eller anden måde er en vigtig del af det at være teenager.
Hvordan har I det med sex (eller mangel på samme) i YA?
Jeg har selv tænkt over dette og tror måske lidt det er et symptom på den faktisk ret snerpede amerikanske kultur, hvor mange af bøgernes forfatter jo kommer fra. De har jo en ret høj censurering og standarder for, hvad der er ‘passende’ for unge.
Men jeg har især studset over det, i bøger, hvor der meget tydeligt er et kærlighedsdrama, hvor der er en masse spændinger mellem pigen og drengen, af seksuel karakter. Det er især i bøger, hvor karakterenes alder ligger på omkring de 16-17 år, at vi, som læser, får beskrevet alle de seksuelle gnister der flyver mellem karakterene, men at der så ikke sker andet end lidt kys og krammeri (og dette først i 3. bind, hvor trekantsdramaet endeligt er overstået).
Jeg synes det er meget urealistisk, når man rent faktisk tænker på at det er langt de fleste på 16-17 år i den virkelige verden, som allerede har haft deres seksuelle debut.
Jeg er fuldstændig enig med alt, du skriver. Især rammer du fuldstændig hovedet på sømmet, når du skriver, at det nok er et symptom på den ret snerpede (i hvert fald efter danske/europæiske forhold) amerikanske kultur – men det synes jeg virkelig også er et problem. Danske unge læser jo i høj grad amerikanske ungdomsromaner.
Åh, og det med kærlighedsdramaer, hvor der netop er virkelig meget seksuelspænding, men aldrig mere end måske et enkelt flygtigt kys, er efter min mening også virkelig et problem. Det er jo netop meget urealistisk.
Enig med Maja. Det er jo fordi, det meste er amerikansk, og der er sex ikke en del af ungdomsbøger – eller vold, alkohol og stoffer for den sags skyld. Desværre. At tie hjælper i hvert fald ikke.
Jeg har tænkt over, om der er brug for NA herhjemme og det tror jeg ikke. Vi er ret åbne ift. sex og den slags, så vi kan sagtens læse bøger om unge i gymnasiet, der har sex. Det behøver vi ikke en ny målgruppe til, hvor de unge pludselig går på uni i stedet. Forskellen på de to målgrupper ville være ret lille i dansk perspektiv. Og her taler jeg så om dansk litteratur 🙂
Jeg er enig; det hjælper virkelig ikke at tie på nogen af de punkter, du opremser 🙂
Jeg tror heller ikke, der er behov for en opdeling af YA og NA herhjemme. Dog synes jeg ofte, der er en tendens til i Danmark, at man kategoriserer NA som erotik, netop fordi bøgerne indeholder sex. Og det ser jeg som et problem – det bliver jo ikke til en erotisk roman, bare fordi der er en eller to sexscener i bogen (og ja, der er selvfølgelig nogle, der passer ind i kategorien – men dem kigger vi lige uden om). Desuden er det jo nok også med til at gøre, at nogle unge vælger disse NA bøger fra, netop fordi de står under erotik og ikke ungdomsromaner – jeg tror i hvert fald, at flere unge bliver skræmt lidt væk af den kategori.
Men det handler jo nok bare mest bare om, at man i Danmark skal være lidt mere opmærksomme på, hvor skellet egentlig går mellem ungdomsromaner (NA) og direkte erotik 🙂
Jeg er meget enig med dig, men jeg tror måske, at sex i ungdomslitteratur er mere forbehold new adult-genren, selvom jeg helt sikkert også vil mene, at der burde være mere sex i YA. Jeg skrev på et tidspunkt et indlæg om mit forhold til genren, og et af mine problemer er også dens ekskludering af den erfarne teenager, eller også bliver det at have sex, noget som vendes til noget negativt, og det synes jeg er meget problematisk, for som du skriver, så er der sikkert mange, som tænker på sex i den alder.
Altså flere sexscener osv. kan jeg godt se, nok passer bedst ind under new adult-genren, men som du også selv skriver, så burde der alligevel også være mere sex i YA. I hvert fald i f.eks. bøgerne, der handler meget om kærlighed og forhold. Det er jo netop her, det virker en smule urealistisk, hvis der slet ikke er noget om sex – især hvis personerne f.eks. er over 16, hvilket en del er.
Du har dog også helt ret i, at der er flere gange, hvor sex bliver vendt til noget negativt, og det ser jeg virkelig også som et gennemgående problem. Jeg tror i hvert fald, det kan være med til at give flere unge et ‘forkert’ og/eller dårligt forhold til sex.
Jeg er helt enig med dig – der mangler virkelig sex – rigtig sex. Alt hvad det indebærer inklusive de psykiske og fysiske konsekvenser. Jeg tænker især meget fordi unge piger læser de her bøger og får sådan et rosenrødt glansbillede-agtigt af hvad det vil sige at være i et forhold/dyrke sex, måske for første gang. Jeg tror de må få et ubehageligt chok hvis de forventer det skal blive/føles som de har læst det i deres ynglings YA bog.
Jeg tror, du har fuldstændig ret. Og det er egentlig også det, jeg vil frem til – der skal ikke bare være mere sex. Bøgerne skal også give et mere realistisk billede af sex og især det med at dyrke sex for første gang. Der er jo netop både fysiske og psykiske konsekvenser ved det, og dem er det meget sjældent, man hører om i YA.
Jeg synes, du har nogle gode pointer – det virker utroværdigt, at YA er så fattige på sex.
Men skal jeg være helt ærlig, så passer det mig fint, for jeg har ikke lyst til at læse sexscener, og jeg er også bange for, at de ofte ville blive lidt akavede i ungdomsbøger.
Mvh.
Den lille Bogblog – http://www.denlillebogblog.dk
Jeg tror godt, det kan blive akavet med sexscener i YA, hvilket der da allerede findes eksempler på – men samtidig tror jeg også, det sagtens kan lykkes at skrive rigtig gode sexscener, som rent faktisk kan bidrage med vigtige ting (det har jeg i hvert fald også set eksempler på). Men ja, det kommer jo nok også lidt an på, hvordan læseren har det med at læse om sex 🙂
Lige på dette punkt mener jeg dog ikke, at der skal tages så meget hensyn til de personer, som ikke vil læse om sex – hvilket nok lidt er det, der allerede bliver gjort meget. Efter min mening er det nemlig stadig et meget vigtigt emne i forbindelse med YA.
Jeg ved ikke helt hvordan jeg skal have det med det her emne, fordi på den ene side syntes jeg det er forkert at holde det hele hemmeligt som noget forbudt, men på den anden side kan jeg heller ikke se at det skal udbasuneres i hovedet på de unge. Et eller andet sted kan jeg heller ikke lade være med at tænke at det for nogle unge vil være opfordrende til at man bare skal have sex som ung, for det er ikke alle der er med på den mode. Der er de unge mennesker som er hurtigt ude og så vil have gavn af at læse lidt om det, både selve akten og det der sker bagefter både på godt og ondt.
Jeg er også enig i at de fleste ungdomsbøger som er oversat fra primært engelsk skyer lidt væk fra det emne, netop fordi de er mere sky når det kommer til det, og selvom de fleste er meget hurtigt ude er det ikke noget man snakker om fordi det på den måde er lidt tabu.
De ungdomsfortællinger fra Europa er derimod lidt anderledes når det kommer til sex, nok mest fordi vi er lidt mere åbne omkring det.
Så det er et diskutabelt emne der kan berøres på flere forskellige måder, men i sidste ende syntes jeg det handler om at man altid skal gøre det respektfuldt og smagfuldt.
Jeg er ikke helt enig med dig i, at det kan opfordre nogle unge til at have sex som ung. Eller jo, det kan det nok, men efter min mening, så vil dem der føler sig opfordret, nok blive det på en eller anden måde alligevel. Og så synes jeg, det er vigtigere, at de f.eks. får fortalt om sex på en god og ‘rigtig’ måde igennem YA-bøgerne.
Jeg er dog enig i, at det primært er oversatte (hovedsageligt amerikanske) bøger, hvor det med for lidt sex er et problem. Jeg synes i hvert fald også, at jeg rimelig ofte ser sex i danske ungdomsbøger – netop fordi vi er lidt mindre sky og mere åbne om sex i Danmark/Europa. Desuden er jeg enig i, at det selvfølgelig altid bør gøres på en respekt- og smagfuld måde – især når det er i YA.
Interessante pointer du kommer med. Jeg har aldrig tænkt specielt meget over det med sex i bøger, og jeg har det nok lidt ligesom Piskeriset. Jeg har egentligt ikke lyst til at læse en masse om det.
Det handler i bund og grund nok meget om at jeg er ret blufærdig når det kommer til det emne. For mig er sex noget privat og jeg føler lidt at det er forkert når jeg “kigger” med hos andre gennem bogstaverne i bøgerne.
Hvis jeg ved at der er meget sex med i en bog går jeg bevidst uden om den og erotik holder jeg mig helt fra. Hvis der skal være mere sex i YA skal det for mit vedkommende handle mere om de følelser og tanker man kan have om det. Jeg er egentligt ikke interesseret i at “være til stede” under selve akten.
Jeg kan godt se, det måske kan være ret svært at læse om sex, hvis man netop føler, man står og ‘kigger’ med hos andre. Så kan jeg i hvert fald godt se, at det mest af alt nok kommer til at virke ret akavet.
Det er egentlig også mest følelserne og tankerne om det, som jeg virkelig føler der mangler. Når det er sagt, så synes jeg dog heller ikke bare, at man altid skal springe let og elegant over selve akten, for dette kan jo netop også være med til at lære unge forskellige ting om sex – og selve følelserne herunder tænker jeg også er ret vigtige at få belyst.
Men det gode ved bøger er jo netop, at man bare kan vælge at lade være med at læse dem og/eller springe noget over (selvom det dog også lidt kan ødelægge historien), hvis der er noget, man ikke har lyst til at læse 🙂
Fantastisk indlæg – noget jeg aldrig har tænkt nærmere over.
Men det er altid lidt mærkeligt med sex i bøger og den succes som Fifty Shades vil helt sikkert sætte præg på YA fremover. Også den amerikanske. Men det er lidt underligt at de ikke er ligeså præget af sex som tv-serier – hvor mange gange har vi ikke set Lena Dunham og Samantha Jones knalde på tv uden at være generte over det?
Og det kan umuligt opfordre unge til sex mere end musikvideoer på MTV. Jeg kan faktisk ikke se nogle god grund til at det skal være så uskyldigt ift. mange andre medier/kanaler, hvor unge får informationer fra.
Åh, sex i TV-serier og film synes jeg faktisk er værre end i bøger. Der synes jeg i hvert fald sjældent, at f.eks. tankerne og følelserne omkring det kommer særlig meget til udtryk – der er det mere selve akten, der er stort fokus på.
Men ja, det er lidt underligt, at der er så stor forskel på sex i bøger og TV-serier. Grunden kan måske være, at TV-serierne flere steder er sat til en ældre aldersgruppe end bøgerne, men det betyder jo på ingen måder, at yngre ikke ser disse serier. Og hvis man kan ‘tåle’ at se akten på TV, så burde man også kunne læse om sex i bøger 🙂
Mht. opfordring så er jeg helt enig i, at f.eks. musikvideoer ofte opfordrer meget mere til sex end en mere eller mindre uskyldig scene i en bog. Hvis unge føler de bliver opfordret til sex, så tror jeg i hvert fald ikke, det er gennem bøger/YA 🙂
Fedt indlæg! Jeg har faktisk aldrig tænkt over det før. Men efter at have læst dit indlæg, kan man jo næsten ikke lade være med, at lade tankerne gå igang.
Jeg er faktisk enig med dig – det burde være mere til stede i bøgerne. Det er ikke mange unge, der får noget ud af seksualundervisningen i skolen – og selv hvis de gør, er det jo ikke følelserne og tankerne, der bliver lagt vægt på.
Jeg tror det er meget sundt for unge mennesker, specielt i den alder, at finde ud af, hvad det egentlig betyder. At det ikke bare er for sjov – for det kan man let komme til at tro, med nutidens mediefokus på nøgenhed og sex.
Nej, og flere steder har jo slet ikke seksualundervisning – i hvert fald på ingen måder så meget og på den måde, som vi har det i Danmark. Som dog også alligevel ofte er meget mangelfuld; især hvad angår netop følelserne og tankerne omkring det hele. Desuden er jeg helt enig i, at det nok er meget sundt for unge, at finde ud af hvad sex egentlig betyder – og ikke kun fysisk! 🙂